Starneste interesul romanului tau de la prima propozitie

read-2203678_1920

Astazi vreau sa va spun ce am invatat eu din scrierea creativa si cum ar fi profesionist dar si natural sa incepem un roman de fictiune.

1.Lasa-i pe cititori sa se intrebe

Pune o intrebare in mintea cititorului. Ce inseamna primele propozitii? Ce se va intampla? Lasa-i sa fie curiosi si vor continua sa citeasca. Nimanui nu ii plac romanele care au un inceput plictisitor. Iar aici ca sa vedeti despre ce este vorba, voi da doua exemple.

„Durere. Ma tin de bara autobusului, stapanindu-mi emotia ce ma cuprinde. O pata rosie ce creste tot mai mare, ma inconjoara.”

Cititorul va fi tot mai curios si isi va pune multe intrebari. Ce s-a intamplat? Ce e cu aceea pata? Cine a murit? etc.

„Dragostea lor nu mai era atat de puternica precum a fost la inceput. Mugurii ce au inflorit in sufletele lor, si-au gasit acum sfarsitul.”

Si aici cititorul va fi curios ce s-a intamplat cu ei si care a fost situatia ce a condus la acest sfarsit.

2. Incepe cu un moment crucial 

Daca incepi cu un moment crucial al protagonistului, cititorii vor fi tot mai curiosi si vor dori sa continue, ca sa descopere ce se va intampla in continuare.

„Privirea ii era atat de rece. Zece cutite de-ai fi bagat in inima lui, nu s-ar fi simtit asa cum se simte acum. Dezolat, inghetat, cu mici firicele de lacrimi ce ii brazdau obrajii. Iar ea…era atat de inutila. Atat de stearsa. Nu vedeai nimic prin ochii ei. Nu exprima nimic.”

3. Creeaza o imagine interesanta

Descrierea este buna cand incurajeaza oamenii sa picteze o imagine in mintea lor. Deseori, simplitatea este cea mai buna alegere, astfel cititorul isi imagineaza scena, in loc sa fie spusa de catre autor.

„Noaptea trecuta am visat ca am mers la Manderley din nou.” Daphne DuMaurierRebecca

„Se ridica in picioare in gradina, unde lucrase, si priveste in zare” Michael OndaatjePacientul Englez 

4. Introdu un personaj intrigant

Promisiunea de a citi mai mult despre un personaj, pe care il gasesti intrigant, va atrage cititorul in a vrea tot mai mult. De obicei, este vorba despre personajul principal.

„M-am nascut de doua ori: mai intai ca o fetita, intr-o dimineata remarcabila si lipsita de smog, a Detroitului,  in ianuarie 1960; si apoi iar ca si baiat intr-o camera de urgenta, in apropiere de Petosky, Michigan, in august 1974.” Jeffrey EugenidesMiddlesex

5. Incepe cu o situatie neobisnuita

Arata-ne personaje in situatii neobisnuite si cu siguranta vor fi nedezlipiti de carte si isi vor dori sa vada despre ce este vorba in continuare.

„Ei au zburat din Anglia Minneapolis, pentru a se uita la o toaleta.” Nick HornbyJuliet, Naked

„Azi noapte, am visat ca l-am taiat pe Andrei in sute de bucati mici, ca un bucatar Benihana, si le-am mancat, una cate una.” Jullie BuxbaumThe opposite of love

6. Incepe cu o voce narativa convingatoare

Incepe povestea cu vocea unui narator pe care cititorii sa-l poata identifica instant cu ei. Este o forma foarte convingatoare si care te ajuta sa ii tii aproape de carte si de povestea ta.

„Asa cum incep sa spun asta, este luna de aur a Septembriei, in sud-vestul Ontariului.” Alistair MacLeodNo great Mischief

„Am nouazeci de ani. Sau nouazeci si trei. Ori una, ori alta”. Sara GruenApa pentru elefanti 

Ce NU va recomand sa faceti atunci cand incepeti un roman, sunt urmatoarele lucruri care par enervante pentru cititori.

  • Dialogul 

Este perfect pentru prima pagina sau a doua, dar nu pentru prima propozitie. Cititorii nu cunosc personajul si nu stiu de ce le-ar pasa de el.

  • Descrierea excesiva

Descrierea isi are locul ei, precum ne spune si Stephen King in Misterul Regelui si chiar este indicat sa o facem. Insa, nu excesiv. Nu trebuie sa ne intindem cu descrierile prea mult si nici sa incepem astfel o carte. Plictiseste.

  • Informatii irelevante

Foloseste-te de informatiile din carte intr-un mod relevant si care sa duca povestea mai departe. Daca incepi romanul si spui despre personaj cat este de nenorocit, fara vreun motiv anume, atunci nu starnesti interesul. Primele propozitii ale romanului sunt cruciale, deci ofera-i cititorului doar ceea ce este important.

  • Introducerea a mai multor personaje

Prea multe personaje deodata va crea confunzie in mintea cititorului. Cel mai bine este sa incepi pe rand sa ii prezinti. Si nu din prima propozitie sau fraza!

Voi cum incepeti prima propozitie sau fraza? Ce tehnici folositi?

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s